Lactarius musteus (Ryzec strakatý)

Vzácný ryzec rostoucí od pozdního léta do podzimu pod borovicí na chudých kyselých půdách, často mezi lišejníky. Mléko bílé, po chvíli palčivé, při zasychání nemění barvu. Význačný bledým, lepkavým kloboukem a ekologií. Podobný ryzec bledý (Lactarius pallidus) roste pod bukem na bázemi bohatších půdách. Uvedený v Červeném seznamu makromycetů ČR v kategorii EN (ohrožený druh).

 

Lactarius musteus

Lactarius musteus Hajnice v Zadním lese, fragment lišejníkového boru, 7.10.2017, (c) Lucie Zíbarová

 

Lactarius musteus

Lactarius musteus Malonty, mladý kulturní smíšený les, sub Pinus, Fagus, 6.10.2018, (c) Lucie Zíbarová

 

Lactarius musteus

Lactarius musteus NPR Břehyně-Pecopala, mladý písčitý bor, sub Pinus, 19.9.2021, (c) Lucie Zíbarová

 

Lactarius musteus

Lactarius musteus PP Rašeliniště Bobovec, odvodněné vrchoviště, sub Pinmus, Betula, 27.9.2019, (c) Lucie Zíbarová

 

Lactarius musteus

Lactarius musteus NPR Břehyně-Pecopala, mladý písčitý bor, sub Pinus, 19.9.2021, (c) Lucie Zíbarová